1. PEATÜKK: “Sinu juhilubade tervisetõendit ei pikendata! Whiskey, Tango, Foxtrot?”

Sul on muidu plaanis pikemalt elada? Umbes sellise küsimuse küsis eelmisel nädalal minu perearst Dr. Anneli Talvik, hetk pärast seda kui mulle öeldi Sinu Arsti keskusest, et juhilubade tervisetõendi pikendamine on küsimärgi all.Juba tõik iseenesest, et kõrge vererõhk ei luba tervisetõendit pikendada rohkem kui aasta – ajab närvi – rääkimata siis veel sellisest küsimusest. Kuna Anneli on meeldiv inimene ja tark arst, siis saavutas ta kahtlemata selle küsimusega oma taotletud eesmärgi – minu jäägitu tähelepanu.

Kõrge vererõhk iseenesest ei tulnud mulle üllatusena, mul on see vähemal või rohkemal määral olnud nii kaua kõrge kui ma mäletan. Et aga sellega kaasnevad väga paljud väga ebameeldivad lisanähud, eriti vanuse lisandudes, siis see tõmbas korraks väga tõsiseks. Umbes 10 aastat tagasi oli suuremas jaos sama vestlus, ma olin siis 31 aastane ja meenutasin tõenäoliselt oma triatloni, maratonide ja jõusaali treeningutega rohkem välimuselt ahvi kui täna (kuigi see sarnasus on kahtlemata kadedusttekitav siiani) ja ega toona ju väga ei viitsinud ka kuulata, mida arst räägib – ahah, kõrge vererõhk kolesterool mis veel? Kalaõlikapsleid pean võtma? Davai, Kolm pakki: no problem. Tagasi tulles tänasesse, siis seekord on asi tõsisem – kui ma lasen samamoodi edasi – ilma vererõhuga tegelemata siis tõenäoliselt olen 10 aasta pärast teinud oma tervisele korvamatu kahju, sealjuures on tõenäoline, et esimene infarkt on juba olnud. Analüüsid annan järgmisel nädalal, aga on selge, et siin on juba kaasuvaid probleeme või siis võimalikke probleeme, millest ma isegi ei tea midagi. Sealjuures paneme tähele, et mu enesetunne on suhteliselt suurepärane.

Mul on plaanis muidu pikemalt elada, teatasin ma Dr. Talvikule, kahtlelmata oluliselt vähem ablombikalt kui kabinetti sisenedes. Sealjuures tean ma päris kindlalt, et on palju inimesi, kes praegu tunnevad selle koha ära. Kõrgenenud vererõhk, ülekaal, kolesterool jne.

Ma teen need analüüsid, nõustamised ja muud asjad siis praegu ise läbi – Te saate vaikselt vaadata ja lugeda – kas ja kuidas see kõik välja kukub ja siis otsustada, kas lähete ise ka ennetavalt ja proovite oma elustiili muuta või mitte. Minuga on nii, et Anneli teeb plaani, ma kohtun treeneri, toitumisnõustaja ja erinevate meedikutega. Annan analüüsid, pean võtma ilmselt paari rohtu, vähemalt alguses ja kui veab, siis saan mingis perspektiivis oma vererõhu normi piiresse ja ehk ka ilma rohtudeta hakkama. Ja need kes ennast ära tunnevad, saavad midagi kaasa teha, aga veel parem kui lähevad ikkagi ise arsti juurest – kasvõi ennetuse mõttes läbi. Sest nagu ütleb üks minu hea Gruusia Sõber – kui neerud üles ütlevad, siis on hilja Borjomi juua.

Lõpetan Dr Anneli Talviku tsitaadiga mis võtab eeloleva ilmselt hästi kokku: “Tervena ja tasakaalus elamine on kunst, kus pintsel ja värvid on patsiendi käes. Meie (arstid) saame taustale lisada vaid teadmise, et kompositsioon on paigas.”

Jätkub…

 

Broneeri aeg Dr Talviku vastuvõtule

Loe ka teisi Toomas Luhatsi blogi peatükke