40. PEATÜKK: “Tahtejõud on piiratud ressurss”

Kui oled haige, väsinud või magamata – siis puhka. Oot, aga mul on vaja trenni minna ju – ma olen siin võtnud endale ikkagi mingi eesmärgi ja ma kavatsen selle poole püüelda. Kui trenni ei tee, siis seda eesmärki ei saavuta? Seda võib võtta mitut moodi, aga parem vali oma lahinguid. 

Eric Brauer ütleb et inimestel on kõigil teatud energiatase, aga neil on ka teatud kohustused ja vastutus koos eesmärgiga ja siis kusagil kaugel on treening. Need on omavahel seotud ja kui Sa ärkad vara, teed palju tööd, möllad lastega jne – siis on väga võimalik, et Sinu lagi ongi kaks treeningut nädalas. Aga kuna kõigil inimestel on need näitajad erinevad, siis on see individuaalne ja vastavalt tüübile erinev. 

Ma olen siiani käinud korralikult treeningus, kaks korda nädalas ja võimelnud koos Eric Braueri ja sageli ka Ahti Ahoga. Mõnel korral on meie treeningud olnud kerged, aga reeglina on nad ikkagi olnud raskemad. Ilmselt Eric on meid natukene trüginud, et me edasi areneksime, samas see raskus on suhteline ja pigem väga kergesti hallatav. 

Ühel õhtul käisin aga Sõbra juures võrkpalli mängimas. Neil on seal külas, rannavõrkpalli väljak – hulgaliselt noori ägedaid inimesi ja selline eluterve huumor, et ma kaalun ausaltöeldes veel võrgu mängu, kui nad mind muidugi võtavad, sest oleme täpsed, ma arvasin et ma olen suhteliselt hea võrkpallis, aga nagu selgus, oleks mõni šimpans või suurem mäger olnud väljakul ilmselt kasulikum kui mina, sest selgus tõsiasi, võrkpallis olen ma kohutav. Samas, vahet pole, sest sadas lausvihma ja me mängisime totaalses suvevihmas – aga megaäge oli, nii et nüüd ma hakkan võrku ka harjutama, et järgmine kord kui uuesti lähen, siis kõik imestavad. See võrk läheb ka muide treeningu alla. 

Ühel päeval ma mõtisklesin, et huvitav, et see kaks korda nädalas – ta ikkagi annab nagu rohkem tulemust kui enne andis 4. Vähemasti ei anna ta kehvemat tulemust. Ja see on rõõmus. Veel rõõmsam on see, et mul algab nüüd puhkus, mis kestab 3 nädalat. Ma rihtisin ta teadlikult niimoodi ühe korraga, mis sel suvel on isegi võimalik – aga et saakski välja lülitada ennast. Puhata, teha muid asju, olla rannas, mitte midagi teha. Puhkuse ajal ei ole mul plaanis ka võimlemissaali väisata, sest ma puhkan ka trennist. Ilmselt ma muidugi tegelikult ei puhka, sest igapäev paar korda ujumas ja jalutuskäigud ja mingi muu kehaline aktiivsus võrkpalli või korvpalli või rannajalgpalli näol on ka koormus – aga ütleme siis meie treeningutest Ericuga on puhkus.

Ja õnneks on see täiesti okei. Sest nagu Sir Brauer ennast vahel väljendab: “Tark tõmbab omal mõõga tupest siis kui teab täpselt mille eest ta võitleb ja mida tahab saavutada. Aga veel suurem tarkus on mõõk tõmbamata jätta. Kui oled väsinud, siis puhka. Puhanud tahe on tugevam tahe.” 

Seega siis lähen ma seda puhanud tahet nüüd treenima ja verist rõhku päikesevannidega võidma. 

P.S. Pilt annab kaunis selge mõõtme, mida ma puhkuse all silmas pean ning siin näitavad minu tütred ette, kuidas võtta veeprotseduure!

Jätkub…..

Broneeri aeg Dr Anneli Talviku vastuvõtule

Loe ka teisi Toomas Luhatsi blogi peatükke