29. PEATÜKK: “Mis probleemi Sa lahendad?”

See on hea küsimus, mida endalt teinekord küsida. Mitte ainult treeningeesmärkide juures, aga ka elus laiemalt. 

Vahel võib tööl tekkida olukord, kus keegi üritab hästi keeruliselt seletades mingit nähtust või küsimust paika saada – aga päriselt ei suuda seda ühe lausega välja öelda, mis mõttes. 

Küsimus “Mis probleemi Sa lahendad” on tegelikult hea küsimus ka kõigile tervisespordi sõpradele. Minul on vastus olemas, ma lahendan näiteks oma vererõhu probleemi. Aga kas kõik inimesed kes käivad jõusaalis näiteks rassimas teavad, miks nad seal käivad? 

Kui ma mõtlen enda ajaloo peale – aga ma olen, lepime nii kokku, siin ka ainus kelle peale ma näpuga näidata saan – siis ma olen käinud jõusaalis mitmeil eri põhjusil ning kohati olnud ka nii loll et endalgi on piinlik. Isegi piinlik tegelikult ei ole aga lihtsalt vaatad praegu ja mõtled – et kus kohast selline rumalus inimese sisse tuleb. Aga siis minu probleemide lahendamise katsed. 

Ilmselt alguses kosmeetilist probleemi lahendamas – tahtsin, et mu keha oleks ilus. Oletus oli, et siis see ilmselt meeldib ka tüdrukutele, üks asi viib teiseni ja siis on teadagi mis … Hiljem saad muidugi aru, et mees ei saagi olla ilus, tal pole seda isegi vaja – mehe väärtused peituvad ikka mujal. Lodev ei pea olema, see on ka selge, aga katsume oma aju ennekõike ilusamaks saada – see võiks olla eesmärk. 

Mingil hetkel oli see ilmselt ka osa minapildist – kõik kõvad mehed käisid Revalis ’90 lõpul ja mina ei tahtnud olla teistest kehvem. Siis jälle käisin ma treeningus sellepärast, et ma tahtsin tugev olla. Tegelikul olin ka tugev. Kui Sa suudad suruda 400 kg jalapressi ja 165 kg kangiga teed rinnalt trenni – no siis ei saaks öelda, et Sul rammu ei ole. See ilmselt oli mõistagi mingi veider pseudoprobleem, sest ma ei pea raskeid viljakotte tassima või kellegagi maadlema – nii et milleks mulle oli vajalik olla väga tugev füüsiliselt? Raske öelda. Liiati siis on kehakujuga selline tore muutus, et Sa näed välja nagu michelinimees – rasva on palju, treenid lihased peale ja näed välja selline kolli moodi bõkk. 

Nüüd kui ma olen lahendanud oma terviseprobleemi – kõrget vererõhku ning sealjuures treeninud koos Eric Braueriga targalt, siis on muidugi juhtudnud kaks asja, mis mind siiani lõbustavad. Esimene on see, et ma näen senisest vähem treenides rohkem inimese moodi välja ja lihased hakkavad võtma vaikselt, aga siiski tuntavalt piirjooni ning kaal langeb või vähemasti on stabiilne. Teine on see, et mu tervisenäitajad on paranenud – vererõhk on alla tulnud – seda mõistagi Dr. Anneli Talviku ettekirjutuste ning Eric Braueri ja Maarit Sarjase treeningdistsipliini koosmõjul, aga ikkagi. Ehk siis ilma meeletute pingutusteta – vaid päriselt ikkagi üsna lihtsa vaevaga, tulevad justkui möödaminnes paremad tulemused. 

Nii et tuleb endale küsimusele, “Mis probleemi Sa lahendad?” – leida õige vastus ja elu hakkab iseenesest õigesti liikuma, energia leiab Su üles ja hea saab juhtuda. 

Muide lähiajal kirjutan ma ka äsja tehtud vereproovi tulemustest, aga eilne pikem kõne Dr. Talvikuga oli pigem positiivne ning mul on alust mõõdukaks optimismiks. 

P.S. Pildid on meie võimlemistreeningust Ericuga, keda ma julgen soovitada kõigile inimesile, kellel on plaan ennast sportlikus võtmes või kaalulangetamise asjus kätte võtta. See ei juhtu kiiresti, tulemused ei tule 4 kuuga ega ka mitte poole aasta või aastaga. Kui Sa tõesti tahad ja oled otsustanud oma elu muuta, siis ole valmis ka õppima. Panen siia ühe Ericu mõtte kunagisest artiklist ka juurde – las see jääb meie tänast peatükki kaunistama. 

„Kaalualandamisega ei tasu hakata tegelema paanikas ja rapsides, vaid see otsus peab olema teadlik ja teadmistepõhine. Kui omandad teadmised kaalulangetamisest ja tead, mis on tervislik ja jätkusuutlik, saad ise teha oma valikud, kuidas ja kuhu maani oma kaalu langetad. Sa tead, mis on äärmused, oskad nendega arvestada,” annab Brauer nõu. „Ei saa kaalu alandada nii, et loed kuskilt midagi, kuuled kuskilt midagi ja hakkad enda peal proovima. Kaalulangetamist tuleb õppida samamoodi nagu kõike muud siin elus.”

Jätkub…

Broneeri aeg Dr Anneli Talviku vastuvõtule

Loe ka teisi Toomas Luhatsi blogi peatükke