10. PEATÜKK: “Linnainimese farm”

Kuidas selle treenimise asjaga ikkagi nüüd on? Kõik treenerid räägivad sellest, et tuleb treenida vähemalt 3,4 korda nädalas ja liikuda – mida rohkem, seda parem põhimõttel ja mis joga see nüüd siis on, et 2 korda nädalas treeningut on piisav?

Rahu. Kõigepealt, selgitame ära, et kõik mis minu programmis tehakse, tehakse lähtuvalt minust, mu analüüsidest, kehakaalust, vererõhust, verenäitajatest, EKGst, toitumisest jne lähtuvalt. See kõlab egoistlikult – aga nii see on, sest tervis ongi inimesel väga sügavalt enda asi, ma lihtsalt olen otsustanud jagada oma teekonda Teiega ja mulle tundub, et sellest on kasu nii Teile kui mulle. Mõned nüansid kattuvad ja minu pealt on hea õppida, et mitte ise neid vigu korrata mida ma juba olen teinud. Teisalt, kordame üle millel põhineb minu usk oma tiimi.

Seda tiimi juhib Dr. Anneli Talvik, minu perearst, aga õnneliku juhuse tahtel ka üks Eesti parimaid vererõhu spetsialiste. Millel minu arvamus tugineb? Dr. Talvik kaitses Tallinna Tehnikaülikooli tervisetehnoloogiate instituudi juures edukalt 12. veebruaril doktoritööd pealkirjaga “Noninvasive Hemodynamic Monitoring as a Guide to Drug Treatment of Uncontrolled Hypertensive Patients” (“Hemodünaamika mitteinvasiivne monitoorimine impedantskardiograafia meetodil ravimresistentse hüpertooniatõvega patsientide ravimivaliku juhtimiseks”). Töö juhendajaks oli professor Margus Viigimaa (Tallinna Tehnikaülikool). See tähendab teaduskraadi konkreetselt valdkonnas, mis mind enim huvitab või kui soovite, milles ma abi vajan. Tiimi kuuluvad toitumisarst Kristel Ehala-Aleksejev, füsioterapeut Martin Vahimets ja liikumistervise õde Pirgit Lindmets.

Peamise mahvi saavad minuga praegu aga suurepärased treenerid Eric Brauer ja Maarit Sarjas, kes praegu nõustavad ka mind toitumist muutma ja vähendama koguseid, peamiselt Eric, aga tema filosoofiast me oleme juba kõnelenud ja kõnele veel palju. Meie tänase teemaga Ericu mõtted sobituvadki väga hästi, sest tulles tagasi alguses püstitatud küsimuse juurde, siis teatud mõttes on minu võimlemissaal või jõusaal nagu linnainimese farm. Seal saab teha harjutusi, mis on kasulikud, väga tõhusad, spetsiaalselt rihitud. Samu asju saab teha ka näiteks talutöödel või metsas, tõstes kive, harides maad või tehes heina. Aga kuna seda võimalust mul kahjuks ei ole siis ongi minu linnainimese farm Tervisestuudio ja seal ma oma väga rihitud raskemad liigutamist teengi. Lisaks käin ma ka jalutamas, eriti nädalavahetustel meeldib mulle piki metsi kolistada või sõita kusagile mere äärde – seegi on liigutamine ja seda ma teen heal meelel. Mõnel korral plaanin ka oma vanade kamraadidega korvpalliplatsile minna, aga selle kohta ma pean enne luba küsima.

Selle 2 korraga nädalas on ka nõnda, et me tegelikult otsime alles õiget vahekorda – ehk kui palju mul seda vaja on, mis koormusega keha kenasti kohandub, kuidas on energiat, kas tuju on hea jne. Kui mingil hetkel selgub, et muul ajal pole üldse aega püsti tõusta, jalutuskäike ei tee, tööl ainult istun püsti ei tõuse ja vaja on mingit alternatiivset liikumist, sest keha vajub longu ja energiat hakkab väheks jääma, siis peame kohe midagi jälle muutma, paneme natukene juurde ja vaatame mis edasi juhtub. Ja kui ma peaksin muutuma liiga liikuvaks, et ainult jalutan ja käin – siis saab koormust veidi maha võtta. Ericul on muidugi ka silma selliste asjade peale. Näiteks ükspäev läksin trenni ja kohe oli esimene asi – mine kaalu peale – selgus et sel nädalal olin liiga palju kaaalu kaotanud, silmad olid aukus ja tegime toidusedelisse muudatuse, ehk panime veidi süsikaid juurde – selleks et kaalukaotus liiga järsk ei oleks. Õige keha tunnetus – palju siis tegelikult ja mida teha vaja on, see tuleb ajaga – mingeid õigeid stampe või etalone ei ole. Samuti on eesmärk ennast kõige selle juures hästi tunda, mitte omada silmatorkavaid kehaproportsioone – neid ma ei taha. Mu eesmärk on liigutada piisavas koguses, et enesetunne oleks suurepärane, vererõhk normis ja liikumine on üks hea enesetunde alustalasid, see on siililegi selge. Ja kui mõni siil tahab vaielda, siis Jumal temaga. Vaielgu.
Minu arstidel ja treeneritel on slogan, mis mulle tegelikult väga meeldib. Teenused enne arsti – ma niimoodi tahakski, et arsti juures, aga ka trennis, saaks tulevikus mõnusat lobajuttu ajamas käia – kui vaja on mõnd järgmist tõendit või tervise analüüsi. Aga tulemused näitaksid et kõik on kõige paremas korras.

P.S. mõned pildid nendest metsas kolistamistest ka, ükspäev sõin konkreetselt mustikatest kõhu täis.

Järgneb …

Broneeri aeg Dr Talviku vastuvõtule

Loe ka teisi Toomas Luhatsi blogi peatükke