41. PEATÜKK: “Läks ikkagi trenniks?”

Meil kipub niimoodi olema, et kui on puhkus, siis on Saaremaa. Ma pean silmas seda suvepuhkust, mis on rohkem kui 2 päeva. 

Ja seekord on ka niimoodi, nädal on nüüd möödas, natukene on veel ees ja üldiselt ma pean ütlema, et ilmad ja kõik muu soosivad ikka juulis Eestis puhkamist. Ma tõepoolest ei tea ühtegi paremat paika kus ma võiksin praegu olla, kui Saaremaal. Mis mul selle Saaremaaga on? Mingi selline sügav side – mida ma ei oskagi täpsemalt seletada ja pole vist vaja ka. Selle pead Sa ise lihtsalt ära tundma. 

Nüüd treenimisest siis ka puhkuse tingimustes, mis on arusaadavalt – väga raske – sest Sa tahaksid olla niisama ja ei viitsi teha pikki rattatiire, ega jookse, jõusaalist või võimlemisest rääkimata. Kõige lihtsam on kinkida oma naisele sünnipäevaks SUPi laud. SUPi laud on siis selline täispuhutav purjelauda meenutav ühe aeruga minikummipaat, mille peal saad merre kukkumist harjutada – seda vähemalt esimesel nädalal kui temaga sõita proovid. Teisel nädalal saad juba veidi kummargi küürutades peal olla ja kui oled andekas, siis lõpuks saad püsti sõita. Tasakaalu harjutab maru hästi. 

Aga mitte selles ei seisne treening. Treening seisneb selles, et ta on nö kokkupandav, kaasaskantav. Laias laastus tähendab see seda, et auto jätad kusagile kaugemale, siis sätid omale selle täispuhutava laua selga, aga ta tuleb koos suure seljakoti ja aeruga mis käib kaheks. Siis võtab muud kimpsud kompsud käe otsa, lased traavi randa. Paned kotid maha, hakkad SUPi lauda täis puhuma. Pumpad nagu väike rõõmus hamster seda lauda – siis kui esimest korda ära väsid, saad aru, et seier pumba peal ei näita isegi mitte veel ligilähedast vajalikku taset ja lased aga edasi. Tegelikult ma muidugi liialdan, see 15 min mida Sa seda täis puhud on käkitegu, võrreldes selle rõõmuga, mida see laud kõigile pakub.

Rõõmu on 2 tundi või kui kaua keegi jaksab mere ääres olla. Laua kokkupanek ei võta aega rohkem kui 5 min, lased õhust tühjaks sellise vahva väikese pauguga, et kõik rannas võpatavad, pühid suurema liiva ära ja paned kotti. Siis uuesti asjad selga ja autosse. Ja mulle tundub, et see mõjub. Seda mõistagi koos ujumisega, mis kaasneb korduva laua pealt mahakukkumise ja muidu ka veevannide võtmisega ning niisama rannas aerutamisega. 

Üldiselt ma julgen seda SUPi lauda soovitada kõigile, kes vähegi kahtlevad – kas ta on tore või mitte. Ta on ikka ülitore ning tema transport on ka omamoodi paras jahmerdamine neile, kes on endale valinud väikese treeningu tegemise. Aga rõõmu saab sellest kogu pere ja ma ausalt öeldes arvan, et rannas olemine on seeläbi ka palju kvaliteetsem. 

Jätkub…..

Broneeri aeg Dr Anneli Talviku vastuvõtule

Loe ka teisi Toomas Luhatsi blogi peatükke