Reisimine on alati seotud võimalike terviseriskidega. Tihti on see seotud piirkonnale omaste nakkushaigustega. Riikides, kus haigestumise oht on liiga suur ning vajaliku arstiabi või ravimite kättessadavus on küsitav, võidakse riiki sisenemisel nõuda kehtivate vaktsineerimiste kohta tunnistust, et tagada reisijate turvalisust ja vältida paljude nakkushaigustega kaasnevat pikajalist raviaega võõral maal.

Ideaalis võiks toimuda külastus reisimedisiinialasele nõustamisele ja reisivaktsineerimisele 1 kuu enne reisi algust. See on vajalik kuna vaktsineerimise järel võtab kaitsekehade teke organismis mõned nädalad aega. Aga kindlasti kehtib siin ka põhimõte, et parem tulla hilja kui mitte kunagi.

Reisimeditsiinialane nõustamine ei seisne aga ainult vaktsineerimises vaid infot saab ka täiendavate ennetusmeetmete kohta tulenevalt epidemioloogilisest olukorrast sihtriigis (nt hügieenireeglid, putukate hammustuste vältimine, ravimid, sh malaaria ravimprofülaktika vajadus). Malaaria vastu ei ole ennast võimalik vaktsineerida, kuid on võimalik võtta nakatumise vältimiseks malaariavastaseid profülaktilisi ravimeid.

Konkreetsed soovitused vaktsineerimiseks sõltuvad reisi sihtkohast, kestvusest ning reisi iseloomust ja eesmärgist (kas plaanitakse külastada tavalisi turismipiirkondi või ka seljakotiga iseseisvalt erinevaid maid avastada). Aga ka konkreetsele isikule varasemalt tehtud vaktsineerimistest ning tema hetke terviseseisundi iseärasustetst.
Kindlasti tasuks veenduda, et iga reisija oleks vaktsineeritud vastavalt sünnijärgsele riiklikule immuniseerimiskavale – leetrid, mumps, punetised, poliomüeliit ning (re)vaktsineeritud viimase 10 aasta jooksul ka difteeria-teetanuse vastu.

Üks levinumaid haigusi, mille vastu tuleks lasta ennast enne reisile minekut vaktsineerida on A-hepatiit. A-hepatiidi vastu oleks soovitav end vaktsineerida ka enne eestlaste jaoks suhteliselt igapäevaste sihtkohtade külastamisel nagu Egiptus, Türgi, Tai, India, Läti, Venemaa jne. Sagedamini esinevatest vaktsiinvälditavatest nakkushaigustest võiks veel nimetada kõhutüüfust, B-hepatiiti ja poliomüeliiti.

Teatud riikidesse sisenemisel on kohustuslik omada kinnitust, et olete vaktsineeritud kollapalaviku vastu. “Sinu Arst” kliinikus väljastame kõigile vaktsineeritud klientidele rahvusvahelise vaktsineerimistunnituse, mis tõendab kollapalavikku vastu vaktsineerimist ja on nõutud nendesse riikidesse sissepääsuks. Samas juhib Maailma terviseorganisatsioon oma kodulehel reisijate tähelepanu sellele, et kui riik ei ole esitanud vaktsineerimise nõuet, ei tähenda see kollapalaviku leviku ohu puudumist.

Reisimeditsiinialase nõustamise ja vajaminevate vaktsiinide eest tuleb tasuda patsiendil endal kuna haigekassa selle teenuse eest tasumiskohustust patsiendilt üle ei võta.

 

Koostanud:


Dr. Kristi Otsmaa
Perearst

Broneeri aeg reisinõustamisele