Väikese Päikese ja Viimsi valla koostöös valmivas Lapsevanema Kooli loengute ja podcastide sarja neljandas saates räägib saatejuht Kristi Tervisekeskuse Sinu Arst perearsti dr Kristi Otsmaaga sellest, kuidas sügis-talvisel perioodil enda ja oma lapse immuunsust turgutada ning milliste koduste vahenditega viirushaigusi kiiremalt seljatada.Pikemalt peatutakse ka lastega pere koduse apteegi raudvaral ehk mis ikkagi peaks kodus olemas olema, et iga nohu korral apteeki jooksma ei peaks?

Siin on sulle mõned vestlusest kõlama jäänud mõtted:

  1. Laps võiks viibida vähemalt 2 tundi iga päev värskes õhus. Eelistada võiks loomulikku päevavalgust, sest nii saavad lapse silmad paremini areneda ja lastel tekib hiljem vähem muresid silmanägemisega.
  2. Anna igas kuus, mille nimes on R täht (september-aprill), tervele perele D-vitamiini.
  3. Kvaliteetne ööuni on lapse tugeva tervise ja heaolu jaoks ülioluline. Vaata üle lapse ööune pikkus ja unehügieen. Vähemalt 1 tund enne magama jäämist ei tohiks laps (ega täiskasvanu) veeta aega ekraani ees.
  4. Eelista magamiseks jahedat tuba, mida on piisavalt õhutatud. Kui laps on nohune, vaheta tihti padjapüüri.
  5. Mitmekesine toidulaud, piisavalt puu- ja juurvilju ning väheses koguses piimatooteid ja magusat aitab kaasa immuunsüsteemi tugevdamisele. Tervele lapsele võib anda lisaks vitamiine, kui vanem näeb, et muul moel tema laps piisavalt mitmekülgselt ei toitu.
  6. Anna haigele lapsele, keda vaevab köha, nohu või kurguvalu, C-vitamiini kas siis toidulisandina või paku söögiks c-vitamiinirikkaid puuvilju nagu kiivi, apelsin ja greip.
  7. Köha vastu aitab mesi: tee meemähist, joo meega teed ja tugeva köhaärrituse puhul anna pool teelusikatäit puhast mett.
  8. Hingamisteede vaevuste korral aitab ka hanerasv ning eeterlikke õlisid sisaldavad kreemid.
  9. Hoia lapse jalad soojas! Uuringud on tõestanud, et eriti oluline on jalgade soojas hoidmine, sest kui jalad külmetavad, jääb laps haigeks. Kui lapsel on juba nohu-köha on samuti väga oluline teda soojas hoida, kuid toatemperatuur ei tohiks olla väga palav. Kui lapsel palavikku pole, käige ikka iga päev natukene värskes õhus.
  10. Eelista esimeseks kihiks meriinovilla, sest see ei muutu higistades keha vastas külmaks.

Tegelikkuses mööduvad kergemad viirushaigused ise aja möödudes, kuid see ei tähenda, et lapse enesetunnet ei peaks püüdma parandada. Parim ravim on seega puhkus ja aeg. Hoidkem üksteist ja oma tervist!

Täispikkuses podcasti saad kuulata siin

Lasteaed Väike Päike lastevanema kooli kohta leiad rohkem infot siit