20. PEATÜKK: “Koormustest”

Need pildid, mida Te näete on koormustestist. See käib laias laastus nii, et perearst Sinu Arstist Anneli Talvik, annab suunamise kusagile kus saab koormustesti teha. 

Antud juhul Confidosse, ning mina vajun kohale ja teen nii, nagu arst ja õde ütlevad. Kõigepealt lähed Sa ja vahetad riided rõivistus ära ning lähed oma uhkete lühikeste pükste ja ERRi logoga U-särgiga arsti ja õe kabinetti. Keset kabinetti troonib jooksulint, aga mitte tavapärane jooksulint vaid selline, millel saab tõsta ka tõusunurka. Särk palutakse Sul suhteliselt kohe eemaldada. Siis esimese 3 minuti jooksul Sa käid. Teise 3 minuti jooksul Sa käid pikema sammuga ja kiiremini ning tõusunurk läheb raskemaks. Kolmanda 3 minuti jooksul Sa jooksed, hingeldad ja natukene oled sellises maksimumis, et arst saaks aru – mis seis Sul seal südamega ning pulsiga on. Kogu aeg mõõdetakse ka Su vererõhku, andurid pannakse külge ning päris lõpus vaadatakse ka seda, kuidas ja kui kiiresti Sa taastud. Andurite panemise juures küsib õde Sinult viisakalt – kas tohib Teie karvad ära ajada. Sa oled sellises joviaalses hoos, et ütled – muidugi. Pärast saad aru, et Sinu tihedas karvkattes on nüüd augud, mis omakorda tähendab seda, et homme pead oma rinna ja kõhu täielikult ära raseerima, sest muidu näed välja umbes selline, nagu Sul oleks see kassihaigus ja Sa ise oled ka kass. Aga ma ei ole mingi kass, ma olen paremal juhul nagu karu või nagu hunt, vähemalt enda meelest. Aga no see selleks. 

Esmane kokkuvõte koormustestist oli see, et väga hull asi ei ole, alumine vererõhk oli suts kõrge, aga süda oli enam vähem. Eks Anneli pakub peagi täpsema analüüsi, aga sain aru, et see test midagi hullu ei näidanud, mis on mõistagi teatav kergendus.

Trennis käisin ma sel nädalal ka, Ericuga tegime mõnusa võimlemistreeningu, aga arutasime ka selle üle, et kas suusatamine on ikka tore sport või mitte. Mina murdmaasuusatamist ei salli. Mul ei tule see lihtsalt välja, kuigi ma olen väga püüdnud ja Hawaii Expressi maskott Priit Salumäe on andnud endast praktiliselt kõik, et mulle see natukenegi meeldima hakkas – siis neid pingutusi ei krooninud edu. Mulle ei meeldi. Samas lumelaud – iga kell. Väga mõnus ja vahva sport. Mäesuuska mina jälle ei oska, aga trennis teised olid selles ikkagi pigem kõvad käpad ja nemad jälle ei saanud aru, mis selles lumelauas üldse toredat võiks olla. Kokkuvõtteks ma tahan öelda seda, et erinevatele inimestele meeldivad väga erinevad asjad ja spordialad ja ongi täiesti okei enda jaoks see parim asi välja valida.

Jätkub…

Broneeri aeg Dr Anneli Talviku vastuvõtule

Loe ka teisi Toomas Luhatsi blogi peatükke